Prima pagină > Ştiri diverse > Centrul Comunitar „Aripile Speranței” din satul Cobani

Centrul Comunitar „Aripile Speranței” din satul Cobani

centru-comunitar-cobani

Vă mai amintiți de magazinul de uz casnic din centrul satului? Eu am trecut zilele trecute pe acolo și am descoperit în locul vechiului magazin o clădire modernă și aranjată în care se află Centrul Comunitar „Aripile Speranței” din satul Cobani.

Centrul nu a fost deschis încă oficial, dar în cadrul acestuia se derulează deja numeroase activități cu și pentru oamenii din sat. Am decis să intru, am stat puțin de vorbă cu administratorul centrului – domnul Victor Zamă și am aflat următoarele.

Clădirea vechiului magazin a fost cumpărată și modernizată cu sprijinul Organizației non-profit Wings of Hope International care este coordonată de consăteanul nostru Alec Zamă (am scris despre sprijinul acordat de el școlii din Cobani în articolele precedente).

Clădirea centrului fost extinsă și oferă: o sală de activități, dușuri și toalete moderne, o bucătărie utilată, mașini de spălat și depozite pentru alimente.

Clădirea a fost dată în folosință la începutul toamnei trecute, dar necesită încă unele lucrări de finalizare. Scopul centrului este derularea unor proiecte sociale și culturale menite să:

 • sprijine bătrânii și copiii din familiile social vulnerabile
 • deruleze proiecte de incluziune socială pentru tinerii din sat
 • organizeze proiecte educaționale prin care tinerii să-și formeze deprinderi de viață

Victor Zamă a reușit să formeze la Centrul Comunitar din Cobani un grup de voluntari format din 25 tineri din sat cu ajutorul cărora a desfășurat deja numeroase acțiuni sociale:

 • acțiuni de curățenie în satul Cobani
 • colind cu ocazia sărbătorilor la spitale
 • distribuire de pachete de alimente pentru 30 bătrâni fără sprijin din Cobani

voluntarii-centrului-comunitar-cobani

Vara trecută Victor Zamă a organizat împreună cu Wings of Hope International o tabără pentru copii și o tabără de fotbal în cadrul căreia a avut loc și o competiție sportivă.

În cadrul acestora copiii au participat la un concurs de treasure hunt (căutarea comorii) în care trebuiau să descopere niște pachete ascunse pe care mai apoi să le doneze unor bătrâni din sat.

În cadrul centrului activează și 2 voluntari străini care organizează de 2 ori pe săptămână cursuri de chitară și cursuri de limba engleză pentru începători și intermediari. Alte activități interesante derulate la centru sunt:

 • clubul cititorilor în care fiecare membru citește acasă o carte și apoi o discută cu ceilalți la întâlnire
 • clubul băieților în care elevii din sat învăță lucruri ce le vor fi utile în viață (cum se leagă nodul la cravată, care este eticheta la masă, cum să-și gestioneze banii etc.)
 • de asemenea copiii au numeroase jocuri de societate și activități pe care le pot practica împreună la centru

În viitor Victor intenționează să organizeze și proiecte economice care să-i ajute pe tineri să-și deschidă mici afaceri care le-ar permite să nu plece în alte țări și să rămână în sat. Salutăm cu mult entuziasm deschiderea acestui centru în satul nostru.

Îi urăm mult succes lui Victor Zamă și adresăm mulțumiri organizației Wings of Hope Int. La finalul întâlnirii Victor mi-a mărturisit că orice sprijin financiar sau material este binevenit. Cei care doresc să contribuie cu ceva pot lua legătura direct cu el.

Categorii:Ştiri diverse
 1. Niciun comentariu până acum.
 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s