Prima pagină > Istoria satului > Satul Cobani în timpul războiului

Satul Cobani în timpul războiului

Mesaj de la Daniela Pociumbeanu – locuitoare a satului Cobani.

Buna ziua, e foarte frumos ceea ce faci, Andrei. Mă refer la site-ul despre Cobani, felicitări e o realizare deosebită!

Cînd eram mică, străbunica îmi povestea foarte des o istorie care pe atunci îmi părea o poveste. Nu am spus-o nimănui niciodată, din ce cauză nici eu nu știu. Am sa v-o scriu mai jos…

În timpul războiului nemții au avut de doua ori tabăra pe locul unde este acum monumentul în cinstea eroilor.Prima data la începutul războiului. Atunci erau binevoitori cu sătenii, dacă aveau nevoie de ceva – oua, găini, lapte – cereau de la locuitorii satului şi în schimb lăsau conserve de-ale lor. Străbunica locuia unde locuiește acum mătușa mea Vera Cechină(Cozmici. Pe atunci aceasta era ultima casa din sat aşa că atunci cînd soldaţii germani aveau nevoie de ceva, veneau mai întîi la dînsa.

Odată soldații au venit dar acasă erau doar copii. Gospodarii aveau purcei mici aşa că nemţii au prins unul și l-au luat cu ei. Cînd s-a întors străbunica, copii plîngeau – porcul nicăieri. După aceia oamenii care treceau pe lîngă tabăra nemților povesteau în sat că ei țineau purcelul cela pentru distracții. Cînd peste cîteva luni au plecat, au adus porcul înapoi, era cel puțin de 2 ori mai mare decît ceilalţi purcei. Aici partea hazlie a istoriei se încheie.

În 1944 cînd fasciştii se retrăgeau au organizat din nou pentru scurt timp o tabara pe acel loc. De această dată erau înrăiți și îi considerau pe toți trădători. În ultima zi au mers prin sat și au adunat barbati. Cîţi exact – nu ştiu, dar printre ei a nimerit şi străbunelul meu Mihail. I-au adunat acolo la marginea taberei, i-au obligat să sape o groapă şi apoi au fost toţi executaţi.La cîteva zile după ce s-au încheiat luptele, sătenii i-au dezgropat şi i-au înmormîntat din nou în cimitir.

Reclame
Categorii:Istoria satului
  1. oxana
    4 noiembrie 2011 la 18:25

    trist……dar este istorie…

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: